Page 4 - Chytrý zpravodaj - Střekovinky 11/12 2021
P. 4

Zápach                                                                                                                                                                                                                  Zápach



      Monitoring zápachu systémem AIRQ                                                                                        ky. Poté jsme přiřadili typy pachů jed-  zdroj, což je tedy z absolutní hodnoty   zápachu podílel po dobu 5 % roční
                                                                                                                              notlivým technologiím.
                                                                                                                                                                   19,7 % celkem 6 %.
                                                                                                                                                                                                       doby, jako výrobu jedlých olejů a po-
                                                                                                                                Tyto definované pachy jsme zařadi-   Hodnocením oprávněných stížností   díl doby obtěžování občanů zápachem
                                                                                                                              li do potenciálních zdrojů, které jsme   lze tedy ze 73 % ukázat na sledovaný   byl ve 2,7 % způsoben jinými zdroji.
       Městský obvod Střekov využil možnosti poskytnout svým občanům zdarma systém                                            definovali do čtyř skupin. Výsledné   zdroj z výroby jedlých olejů. Na 27 %   Tyto hodnoty vypovídají o skutečnos-
       AIRQ pro automatické sledování stížností na zápach v rámci projektu Technologické                                      hodnoty pro identifikaci zápachu vy-  stížností  identifikuje  jiné  zdroje,  než   ti, že i při opatřeních v provozu výro-
                                                                                                                              cházely ze skutečnosti charakteru pro-  je výroba jedlých olejů. Podle samot-  by jedlých olejů, které bude mít za ná-
       agentury ČR. Projekt „TITOMZP903, Technologické zdroje znečišťování ovzduší –                                          vozu výroby jedlých olejů a ze znalosti   ného popisu zdrojů dle respondenty   sledek 90% snížení emisí pachových
       stanovení ochranných zón a modelových nástrojů pro umisťování nových staveb                                            charakteru zápachu čističky odpad-   označeného typu zápachu bylo evi-   látek, budou v  obytné  zástavbě stále
                                                                                                                              ních vod a kanalizace. Zdroje uvedené   dováno 60–69 % jako výroba jedlých   další významné zdroje zápachu.
       jako prevence obtěžování zápachem“ je spolufinancován se státní podporou TAČR                                          jako „Nejistý zápach z výroby jedlých   olejů, zbylé popisy svědčily spíše pro   Dotazníkové odpovědi se bohužel
       v rámci Programu BETA2.                                                                                                olejů“ představují typy pachů, které   jiný typ zdrojů.                  mnohdy nedaly správně vyhodnotit,
                                                                                                                              respondenti mohli popsat obdobným      I  přes většinové stížnosti  na zdroj   protože místo objektivního hodnoce-
                                                                                                                              výrazem jako pro výrobu jedlých olejů,   výroby jedlých olejů všechny výsledky   ní zápachu se vyskytovala nenávistná
         Systém umožnil všem obyvatelům                                                                                       ale jedná se o charakter zápachu, kte-  ukazují, že zdroj výroby jedlých olejů   označení, která nelze přiřadit řádné-
       nejen Střekova, ale i Ústí nad Labem                                                                                   rý se mohl vzhledem k charakteru vý-  není jediným  zdrojem zápachu a  na   mu  konkrétnímu  zdroji,  jako  např.
       vyplnit pomocí telefonní aplikace vel-                                                                                 rob vyskytovat na obou stranách are-  emisích obtěžujícího zápachu se podí-  „Setuzáckej smrad prošpikovaný ně-
       mi krátký dotazník, kde identifikovali                                                                                 álu Setuzy. Do pachu jiných provozů   lejí i jiné zdroje v průmyslové lokalitě.   čím novým chemickým, co dráždí
       stížnost na zápach a odeslali ji do sys-                                                                               byly zahrnuty pachy, které se nevešly   Hodnota označená jako „Nelze vy-  v  krku narozdíl od starýho setuzác-
       tému AIRQ. V tomto projektu byl jako                                                                                   do předchozích tří výrazů.           hodnotit“ je přiřazena stížnostem, kdy   kýho smradu… A taky dosahuje mno-
       hlavní zdroj pachových látek označen                                                                                     Respondenti také v rámci dotazníků   byla meteostanice z provozu vyřazena   hem dál“. Toto hodnocení nelze při-
       zdroj na levé straně areálu Setuzy, kde                                                                                hodnotili intenzitu zápachu. Intenzita   z důvodu silné bouřky a silných větrů.  řadit ničemu. Tzv. „setuzácký smrad“
       se vyrábějí jedlé oleje. Systém měl po-                                                                                zápachu je hodnota, která vyjadřuje,   Ve světě jsou hodnoceny pachové   může být z levé i pravé strany areálu
       tvrdit, zda jde pouze o emise zápachu                                                                                  jak silný a nepříjemný zápach občana   látky podle doby, kterou jsou obyvate-  Setuzy, může to být i čistírna odpad-
       z  uvedeného zdroje,  nebo z  jiného                                                                                   obtěžoval. Vyjádření pocitů stěžova-  lé v lokalitě obtěžováni. Akceptovatel-  ních vod, ale i cokoli jiného, protože
       neidentifikovatelného zdroje. Dále šlo                                                                                 tele na konkrétní intenzitu zápachu   ná doba, kdy se mohou v lokalitě ně-  klasický  „setuzácký smrad“ zahrnuje
       také o to, jak pachové epizody skuteč-                                                                                 sahá od možnosti „Žádný zápach“ po   jaké pachové epizody vyskytovat jsou    historicky několik různých provozů,
       ně obtěžují obyvatele.                                                                                                 možnost „Extrémně silný zápach“ na   2 % roční doby. Jedna pachová hodi-  nehledě na to, že kdysi zahrnoval i vý-
         Do systému byly vybrány tako-                                                                                        šestistupňové škále.                 na je definována jako doba složená ze   robu mýdel, zubních past, vaření kos-
       vé popisy zápachu, které by moh-    Schéma funkce systému                                                                Zápach v lokalitě byl nejčastěji hod-  šesti minut v rámci jedné hodiny, kdy   tí, zpracování kafilátů, výrobu nízkých
       ly identifikovat také emise z  jiných                                                                                  nocen stupněm 3 (ve 41 %) a  stup-   pachové emise obyvatele obtěžují.   mastných kyselin a mnoho jiných vý-
       zdrojů,  např.  z  čistírny  odpadních   vědí, ale jednotlivé stížnosti jsou také   Dále  jsme  sledovali,  zda  a  v  jaké   něm 4 (28,6 %). Stupeň intenzity 3 a 4   Překročení obtěžování zápachem   rob. Taková hodnocení jsou projektu
       vod, která kdysi náležela k areálu Se-  vidět na společné mapě. Kliknutím na   četnosti se vyskytují pachové epizody   byl označován nejméně u pachů iden-  je v městské části Ústí nad Labem –   bohužel výrazně na škodu.
       tuzy, nebo  zápach z  kanalizace, zá-  kolečko stížnosti se otevře karta se   v  rámci denní doby. Očekávali jsme,     tifikujících výrobu jedlých olejů, mno-  Střekov (ze sledovaného zdroje) 7,7 %    Z  vyhodnocení systému AIRQ
       pach odpadů apod. Systém AIRQ na     všemi daty ke stížnosti.            že by se mohl projevil vliv inverzí na        hem častěji u zbylých typů pachu. Na   roční doby. Oproti v  zahraničí dopo-  v    městském  obvodu  Střekov  vyply-
       základě vyplněného dotazníku od        Doba  projektu, tedy doba sledova-  četnost stížností. Výsledek ukázal,         druhé straně se zápach z výroby jed-  ručeným hodnotám je překročení     nulo, že stížnosti jsou významné
       stěžovatele, dat z  měření emisí pa-  ných dat, která jsou v této zprávě hod-  že nejvíce stížností bylo v  podvečer,   lých olejů vyskytoval ve stížnostech   akceptovatelné doby vyšší až o 5,7 %,   a  oprávněné, ale zdrojem zápachu
       chových látek a  aktuálních meteoro-  nocena, byla 2 875 hodin (necelých   kdy se lidé vracejí z práce, a nejméně      nejčastěji.                          tedy téměř trojnásobně. Tato hodnota   není pouze jeden viník. Celé řešení
       logických podmínek přiřadil stížnost   120 dní) v  termínu od 28. června do   v noci, kdy spí. Jinak se stížnosti vy-    Systém AIRQ rozlišuje oprávněné    podporuje nutnost řešit v lokalitě pro-  výstavby chemického průmyslu v sou-
       do jedné ze skupin – skupiny opráv-  26. října 2021. Dotazníkového šetření   skytují relativně rovnoměrně v rámci      a  neoprávněné stížnosti ve vztahu   blematiku pachových látek.          ladu s  obytnou zástavbou na úpa-
       něných: „Ano, stížnost se ze 100 %    se mohl zúčastnit kdokoli z města Ústí   celého dne.                             k popisovaným charakteristickým pa-    Z celkového překročení v rámci pa-  tí kopců hlubokého údolí je velmi
       týká uvedeného zdroje“, nebo jiné    nad Labem, ale zúčastnilo se pouze                                                chům ze zdroje, závislosti na směru   chových hodin lze z celkové hodnoty   nešťastné. Historicky nebylo nijak
       kategorie: „S  50% pravděpodobnos-   55 občanů. Při skutečně významném   Rozložení stížností během dne                 větru a  možnosti emisí  z  aktuálního   7,7 % identifikovat zdroj, který se na   počítáno  s  emisemi škodlivin, o  to
       tí mohl být zápach ze zdroje“, nebo   obtěžování obyvatel se očekává, že se                                            rozptylu od zdroje, poloze stěžovatele
       „Ano, ale stížnost mohla být ovlivně-  dotazníkového šetření zúčastní ales-                                            a doby popisované stížnosti.         Lokality zdrojů, odkud pocházely stížnosti, jsou vidět na obrázku.
       na“, nebo kategorie „Zjištěný zápach   poň 2 % obyvatel z hodnocené lokality.                                            Poměr stížností je velmi vyrovna-
       pravděpodobně byl z  jiného zdroje   Počet obyvatel Střekova (rok 2011) byl                                            ný – 25 % stížností z celkového počtu
       než jsou zdroje sledované“.          cca 10 000 obyvatel. Oněch 55 občanů                                              221 stížností je oprávněných. Taktéž
         Celé sledování pro občany znamena-  účastnících se projektu je tedy 0,55 %.                                          se lze s jistou rezervou přiklonit k in-
       lo, že si stěžovatel stáhne do telefonu   Z počtu stěžovatelů, které zápach obtě-                                      formaci u stížností s 50% pravděpo-
       mobilní aplikaci AIRQ. Následně při   žuje vzhledem k celkovému počtu oby-                                             dobností, kde mohl být nevhodně
       zjištění zápachu vyplní dotazník a ode-  vatel, se na první pohled nezdá problém                                       identifikován typ pachu nebo byla
       šle jej. Systém porovná všechna rele-  s obtěžováním zápachem v rámci celého                                           špatně zvolená doba obtěžování. Po-
       vantní data (včetně meteorologických   městského obvodu Střekov významný.  Dalším parametrem, který identifi-          kud přihlédneme k  hodnotě určení
       dat) a  vyhodnotí stížnost. Výsledek   V rámci sledování, kdy jsou stížnosti   kuje zdroj, je typ zápachu. Na zákla-   zdroje s  50% chybou, a  použijeme
       hodnocení může odeslat stěžovateli   nejčastější, byla hodnocena síla větru   dě dotazu mezi lidmi jsme vytipovali     tedy pouze 50 % odpovědí z této ka-
       ihned zpět. Všechna data se nahrá-   a jeho směr. Z výsledků vyplynulo, že   charakteristické názvy pro konkrétní      tegorie jako oprávněných,  získáme
       vají do cloudového úložiště a  systém   oblast je jen velmi málo provětrávána.   zápachy (každý popisuje zápach podle   hodnotu 17 % oprávněných stížností
       s nimi dále pracuje. Data jsou zpraco-  Nejvíce se v  lokalitě vyskytuje slabý   vlastních zkušeností, a respondentům   ze všech zaslaných na uvedený zdroj.
       vána počítačem bez zásahu člověka.   vítr, 0,5–1 m/s.                    je proto nutno nabídnout celou škálu          V  případě  odpovědi „Ano,  ale  stíž-
         Každou stížnost lze zpětně dohle-    Silnější větry, které by emise zápa-  zápachů, ze kterých jsou  jim popisy      nost mohla být ovlivněna“ hodnotí-
       dat a  porovnat s  výrobou podniku.   chu rozptýlily se v lokalitě téměř ne-  blízké).  Jednotlivé  stížnosti  na  kon-  me, že 30 % z této hodnoty by mohly
       Výsledky se ukládají ve formátu odpo-  vyskytují.                        krétní zápach jsme seřadili do tabul-         být oprávněné stížnosti na uvedený

   4                                                                                                                                                                                                                                        5
   1   2   3   4   5   6   7   8   9