Page 11 - Chytrý zpravodaj - Střekov 05-06/2022
P. 11

Pěstitelství                                                                                      Pěstitelství


 Svádovské jahody mají zvuk  v takovém množství bylo jahody mož-  okamžitě a  v  plné zralosti, řekněme   jahodám naopak nesvědčí, dokonce je

       no množit známým zahrádkářským
                                            do půl hodiny. Naopak jsou náchylné
                                                                                i obtížné je sklízet, protože rostou příliš
       způsobem, je mylný a představuje je-
       den z hlavních mýtů, který v této ob-  na počasí. Pro jahody je ideální, když   rychle a nemají dostatek cukrů, tj. ne-
                                                                                jsou sladké. Nejdou ani trhat, protože
                                            je přes den okolo 20 stupňů a v noci
 Za názvem Zahrada Svádov stojí Ing. Jaroslav Štrympl a jeho manželka. Tato rodinná farma   lasti mezi lidmi panuje.  řekněme okolo 10 stupňů. Přesvědče-  jsou příliš měkké,“ říká Štrympl závě-
         „U  českých  jahod  je  výhoda,  že  se
 se nachází v údolí řeky Labe, přímo na okraji Ústí nad Labem. Její hlavní náplní je pěstování   ráno natrhají a lidé je mají prakticky   ní mnohých, že nejlepší jsou vedra, se   rem s  tím, že letos bude jahod dost
                                                                                a ve vysoké kvalitě.
                                            nezakládá na pravdě. Vysoké teploty
 zemědělských plodin, a to především jahod, brambor a zelí. Dále se zabývá pěstováním
 obilí, krmné řepy, cibule, hrášku, česneku a chovem ovcí. Za jahody dostala ocenění
 Regionální potravina a za brambory získala v soutěži o nejlepší potravinářský výrobek
 Ústeckého kraje ocenění Laura.

 „Přímo jahodami se zabýváme více než   vodu růstu nákladnosti vstupů snížila   i  do zimního období. Trochu volnější
 15 let, ovšem již předtím se jim věnoval   přibližně na polovinu a zároveň se zin-  je prosinec a leden, ale jinak jde o prů-
 můj otec. To bylo od roku 1965, v době   tenzivnil přístup k jejich pěstování. Tak   běžnou záležitost. Navíc musíme dělat
 státního statku. Pokračujeme tedy   lze zvýšit výnos i o 100 %. S tím jdou   i na všem ostatním a opravovat tech-
 v rodinné tradici. A stále nás to baví,“   ruku v  ruce i  modernější pěstitelské   niku. Nezřídka se stává, že i z dovole-
 říká Ing. Jaroslav Štrympl, jehož jsme   způsoby, aby půda, která je po dlouhé   né se musíme vrátit o několik dní dřív,
 oslovili v době začátku letošní sklizně   době již vyčerpaná, stále dokázala jaho-  protože něco zkrátka nepočká,“ říká
 přímo  uprostřed  plantáží.  Jahoda  je   dám dávat, co potřebují. A navíc je tu   Štrympl. Bez sezonních pracovníků by
 výrazně  sezonní  plodina,  a  tak  se  ve   boj s přesličkou, již prakticky nelze zli-  se ve Svádově neobešli. V zemědělství
 Svádově, stejně jako jinde, stále snaží   kvidovat. Ve Svádově již dlouho nejsou   je o pracovní sílu obecně nouze – sem
 prodlužovat dobu, kdy plodí. Původně   závislí na vodě z Labe. Mají tři vlastní   však již dlouhodobě dojíždějí Ukrajin-
 se sklizeň omezovala přibližně na tři   vrty a všechna pole jsou pod kapkovou   ky, jimž Zahrada Svádov zařizuje pra-
 týdny, ovšem mimo jiné díky používá-  závlahou, kdy ke každé rostlince vede   covní víza. Zemědělství je totiž dosti
 ní foliovníků se ji podařilo prodloužit   vlastní hadička, což je výrazně úsporný   specifické a  ochotu pracovat v  něm
 o další tři týdny dopředu a vzhledem   způsob zavlažování.  sdílí bohužel stále méně lidí.
 k  vysazování určitého množství saze-  V každém případě jsou české jaho-
 nic později se lidé mohou na jahody tě-  dy ze Svádova vyhledávané – lidé si
 šit naopak v pozdějším období. „Letos   pro ně jezdí přímo na stánek, který
 jsme jahody začali prodávat 3. května   se nachází na hlavní silnici, přibližně
 a určitě budou do poloviny července. Již   250 metrů od plantáží, ovšem Zahra-
 pátým rokem pěstujeme jahody hydro-  da  Svádov  má  ještě  další  dva  stánky
 ponickým způsobem a především raná   v Ústí nad Labem a na vrcholu sezony
 sklizeň pochází z foliovníků, což je dobré   prodává i  ve vybraných supermarke-
 i z hlediska vzhledu, protože v ovzduší je   tech Globus.
 v té době velké množství pylu, od něhož   Ač to pro mnohé může být překva-
 jahody chráníme, a jsou tak na pohled   pivé, péče o jahody je prakticky celo-
 lesklejší,“ podotýká Štrympl s  tím, že   roční. „Už v půli února plníme květiná-
 rozloha plochy se v současnosti i z dů-  če substrátem, a  tak se vše protáhlo













 A jaké jsou tedy zmíněné nové tren-
 dy v  pěstování?  „Prakticky celý svět
 přechází na foliovníky, pod nimiž jsou
 jahody jako v bavlnce, aniž by to ovliv-
 nilo jejich chuť. Ty ovšem nemůžete mít
 všude, protože jsou velmi nákladné,
 a to i s ohledem na oddenky, které nám
 vozí z Nizozemska – sází se na začát-
 ku února a za 60 dní se můžeme těšit
 na sklizeň,“ vysvětluje Štrympl. Právě
 nákup oddenků od specializovaných
 pěstitelů je pro zdraví a kvalitu jahod
 zásadní. Obecné přesvědčení, že by

                                                                                                                     11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16