Page 10 - Chytrý zpravodaj - Střekov 05-06/2022
P. 10
Pěstitelství Pěstitelství
Svádovské jahody mají zvuk v takovém množství bylo jahody mož- okamžitě a v plné zralosti, řekněme jahodám naopak nesvědčí, dokonce je
no množit známým zahrádkářským
do půl hodiny. Naopak jsou náchylné
i obtížné je sklízet, protože rostou příliš
způsobem, je mylný a představuje je-
den z hlavních mýtů, který v této ob- na počasí. Pro jahody je ideální, když rychle a nemají dostatek cukrů, tj. ne-
jsou sladké. Nejdou ani trhat, protože
je přes den okolo 20 stupňů a v noci
Za názvem Zahrada Svádov stojí Ing. Jaroslav Štrympl a jeho manželka. Tato rodinná farma lasti mezi lidmi panuje. řekněme okolo 10 stupňů. Přesvědče- jsou příliš měkké,“ říká Štrympl závě-
„U českých jahod je výhoda, že se
se nachází v údolí řeky Labe, přímo na okraji Ústí nad Labem. Její hlavní náplní je pěstování ráno natrhají a lidé je mají prakticky ní mnohých, že nejlepší jsou vedra, se rem s tím, že letos bude jahod dost
a ve vysoké kvalitě.
nezakládá na pravdě. Vysoké teploty
zemědělských plodin, a to především jahod, brambor a zelí. Dále se zabývá pěstováním
obilí, krmné řepy, cibule, hrášku, česneku a chovem ovcí. Za jahody dostala ocenění
Regionální potravina a za brambory získala v soutěži o nejlepší potravinářský výrobek
Ústeckého kraje ocenění Laura.
„Přímo jahodami se zabýváme více než vodu růstu nákladnosti vstupů snížila i do zimního období. Trochu volnější
15 let, ovšem již předtím se jim věnoval přibližně na polovinu a zároveň se zin- je prosinec a leden, ale jinak jde o prů-
můj otec. To bylo od roku 1965, v době tenzivnil přístup k jejich pěstování. Tak běžnou záležitost. Navíc musíme dělat
státního statku. Pokračujeme tedy lze zvýšit výnos i o 100 %. S tím jdou i na všem ostatním a opravovat tech-
v rodinné tradici. A stále nás to baví,“ ruku v ruce i modernější pěstitelské niku. Nezřídka se stává, že i z dovole-
říká Ing. Jaroslav Štrympl, jehož jsme způsoby, aby půda, která je po dlouhé né se musíme vrátit o několik dní dřív,
oslovili v době začátku letošní sklizně době již vyčerpaná, stále dokázala jaho- protože něco zkrátka nepočká,“ říká
přímo uprostřed plantáží. Jahoda je dám dávat, co potřebují. A navíc je tu Štrympl. Bez sezonních pracovníků by
výrazně sezonní plodina, a tak se ve boj s přesličkou, již prakticky nelze zli- se ve Svádově neobešli. V zemědělství
Svádově, stejně jako jinde, stále snaží kvidovat. Ve Svádově již dlouho nejsou je o pracovní sílu obecně nouze – sem
prodlužovat dobu, kdy plodí. Původně závislí na vodě z Labe. Mají tři vlastní však již dlouhodobě dojíždějí Ukrajin-
se sklizeň omezovala přibližně na tři vrty a všechna pole jsou pod kapkovou ky, jimž Zahrada Svádov zařizuje pra-
týdny, ovšem mimo jiné díky používá- závlahou, kdy ke každé rostlince vede covní víza. Zemědělství je totiž dosti
ní foliovníků se ji podařilo prodloužit vlastní hadička, což je výrazně úsporný specifické a ochotu pracovat v něm
o další tři týdny dopředu a vzhledem způsob zavlažování. sdílí bohužel stále méně lidí.
k vysazování určitého množství saze- V každém případě jsou české jaho-
nic později se lidé mohou na jahody tě- dy ze Svádova vyhledávané – lidé si
šit naopak v pozdějším období. „Letos pro ně jezdí přímo na stánek, který
jsme jahody začali prodávat 3. května se nachází na hlavní silnici, přibližně
a určitě budou do poloviny července. Již 250 metrů od plantáží, ovšem Zahra-
pátým rokem pěstujeme jahody hydro- da Svádov má ještě další dva stánky
ponickým způsobem a především raná v Ústí nad Labem a na vrcholu sezony
sklizeň pochází z foliovníků, což je dobré prodává i ve vybraných supermarke-
i z hlediska vzhledu, protože v ovzduší je tech Globus.
v té době velké množství pylu, od něhož Ač to pro mnohé může být překva-
jahody chráníme, a jsou tak na pohled pivé, péče o jahody je prakticky celo-
lesklejší,“ podotýká Štrympl s tím, že roční. „Už v půli února plníme květiná-
rozloha plochy se v současnosti i z dů- če substrátem, a tak se vše protáhlo
A jaké jsou tedy zmíněné nové tren-
dy v pěstování? „Prakticky celý svět
přechází na foliovníky, pod nimiž jsou
jahody jako v bavlnce, aniž by to ovliv-
nilo jejich chuť. Ty ovšem nemůžete mít
všude, protože jsou velmi nákladné,
a to i s ohledem na oddenky, které nám
vozí z Nizozemska – sází se na začát-
ku února a za 60 dní se můžeme těšit
na sklizeň,“ vysvětluje Štrympl. Právě
nákup oddenků od specializovaných
pěstitelů je pro zdraví a kvalitu jahod
zásadní. Obecné přesvědčení, že by
11