Page 10 - Chytrý zpravodaj - Střekov 05-06/2022
P. 10

Pěstitelství                                                                                                                                                                                                       Pěstitelství


      Svádovské jahody mají zvuk                                                                                              v takovém množství bylo jahody mož-  okamžitě a  v  plné zralosti, řekněme   jahodám naopak nesvědčí, dokonce je

                                                                                                                              no množit známým zahrádkářským
                                                                                                                                                                   do půl hodiny. Naopak jsou náchylné
                                                                                                                                                                                                       i obtížné je sklízet, protože rostou příliš
                                                                                                                              způsobem, je mylný a představuje je-
                                                                                                                              den z hlavních mýtů, který v této ob-  na počasí. Pro jahody je ideální, když   rychle a nemají dostatek cukrů, tj. ne-
                                                                                                                                                                                                       jsou sladké. Nejdou ani trhat, protože
                                                                                                                                                                   je přes den okolo 20 stupňů a v noci
       Za názvem Zahrada Svádov stojí Ing. Jaroslav Štrympl a jeho manželka. Tato rodinná farma                               lasti mezi lidmi panuje.             řekněme okolo 10 stupňů. Přesvědče-  jsou příliš měkké,“ říká Štrympl závě-
                                                                                                                                „U  českých  jahod  je  výhoda,  že  se
       se nachází v údolí řeky Labe, přímo na okraji Ústí nad Labem. Její hlavní náplní je pěstování                          ráno natrhají a lidé je mají prakticky   ní mnohých, že nejlepší jsou vedra, se   rem s  tím, že letos bude jahod dost
                                                                                                                                                                                                       a ve vysoké kvalitě.
                                                                                                                                                                   nezakládá na pravdě. Vysoké teploty
       zemědělských plodin, a to především jahod, brambor a zelí. Dále se zabývá pěstováním
       obilí, krmné řepy, cibule, hrášku, česneku a chovem ovcí. Za jahody dostala ocenění
       Regionální potravina a za brambory získala v soutěži o nejlepší potravinářský výrobek
       Ústeckého kraje ocenění Laura.

       „Přímo jahodami se zabýváme více než   vodu růstu nákladnosti vstupů snížila   i  do zimního období. Trochu volnější
       15 let, ovšem již předtím se jim věnoval   přibližně na polovinu a zároveň se zin-  je prosinec a leden, ale jinak jde o prů-
       můj otec. To bylo od roku 1965, v době   tenzivnil přístup k jejich pěstování. Tak   běžnou záležitost. Navíc musíme dělat
       státního statku. Pokračujeme tedy    lze zvýšit výnos i o 100 %. S tím jdou   i na všem ostatním a opravovat tech-
       v rodinné tradici. A stále nás to baví,“   ruku v  ruce i  modernější pěstitelské   niku. Nezřídka se stává, že i z dovole-
       říká Ing. Jaroslav Štrympl, jehož jsme   způsoby, aby půda, která je po dlouhé   né se musíme vrátit o několik dní dřív,
       oslovili v době začátku letošní sklizně   době již vyčerpaná, stále dokázala jaho-  protože něco zkrátka nepočká,“ říká
       přímo  uprostřed  plantáží.  Jahoda  je   dám dávat, co potřebují. A navíc je tu   Štrympl. Bez sezonních pracovníků by
       výrazně  sezonní  plodina,  a  tak  se  ve   boj s přesličkou, již prakticky nelze zli-  se ve Svádově neobešli. V zemědělství
       Svádově, stejně jako jinde, stále snaží   kvidovat. Ve Svádově již dlouho nejsou   je o pracovní sílu obecně nouze – sem
       prodlužovat dobu, kdy plodí. Původně   závislí na vodě z Labe. Mají tři vlastní   však již dlouhodobě dojíždějí Ukrajin-
       se sklizeň omezovala přibližně na tři   vrty a všechna pole jsou pod kapkovou   ky, jimž Zahrada Svádov zařizuje pra-
       týdny, ovšem mimo jiné díky používá-  závlahou, kdy ke každé rostlince vede   covní víza. Zemědělství je totiž dosti
       ní foliovníků se ji podařilo prodloužit   vlastní hadička, což je výrazně úsporný   specifické a  ochotu pracovat v  něm
       o další tři týdny dopředu a vzhledem   způsob zavlažování.               sdílí bohužel stále méně lidí.
       k  vysazování určitého množství saze-  V každém případě jsou české jaho-
       nic později se lidé mohou na jahody tě-  dy ze Svádova vyhledávané – lidé si
       šit naopak v pozdějším období. „Letos   pro ně jezdí přímo na stánek, který
       jsme jahody začali prodávat 3. května   se nachází na hlavní silnici, přibližně
       a určitě budou do poloviny července. Již   250 metrů od plantáží, ovšem Zahra-
       pátým rokem pěstujeme jahody hydro-  da  Svádov  má  ještě  další  dva  stánky
       ponickým způsobem a především raná   v Ústí nad Labem a na vrcholu sezony
       sklizeň pochází z foliovníků, což je dobré   prodává i  ve vybraných supermarke-
       i z hlediska vzhledu, protože v ovzduší je   tech Globus.
       v té době velké množství pylu, od něhož   Ač to pro mnohé může být překva-
       jahody chráníme, a jsou tak na pohled   pivé, péče o jahody je prakticky celo-
       lesklejší,“ podotýká Štrympl s  tím, že   roční. „Už v půli února plníme květiná-
       rozloha plochy se v současnosti i z dů-  če substrátem, a  tak se vše protáhlo













                                                                                  A jaké jsou tedy zmíněné nové tren-
                                                                                dy v  pěstování?  „Prakticky celý svět
                                                                                přechází na foliovníky, pod nimiž jsou
                                                                                jahody jako v bavlnce, aniž by to ovliv-
                                                                                nilo jejich chuť. Ty ovšem nemůžete mít
                                                                                všude, protože jsou velmi nákladné,
                                                                                a to i s ohledem na oddenky, které nám
                                                                                vozí z Nizozemska – sází se na začát-
                                                                                ku února a za 60 dní se můžeme těšit
                                                                                na sklizeň,“ vysvětluje Štrympl. Právě
                                                                                nákup oddenků od specializovaných
                                                                                pěstitelů je pro zdraví a kvalitu jahod
                                                                                zásadní. Obecné přesvědčení, že by

                                                                                                                                                                                                                                            11
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15