Page 7 - Chytrý zpravodaj - Lety číslo 5 2021
P. 7
ROZHOVOR
Malá pekárna a cukrárna
Rodačka z Letů Denisa Neprašová společně s Naďou Pohlreichovou
otevřely letos na jaře naproti Pivotelu MMX Malou pekárnu a cukrárnu
s ryze domácími produkty vlastní výroby. Povídali jsme si se zkušenou
a zapálenou cukrářkou Denisou Neprašovou s mnohaletými zkušenosti z Café
Imperial a hotelu Next Door, která má na starosti výrobu Malé pekárny a cukrárny.
Deniso, jak jste poznala Podporoval vás někdo z rodiny? nenapadlo, že u toho zůstanu. Troufnu si říct, že
Naďu Pohlreichovou? Nejvíc mě podporuje moje sestra Darina jsem se do toho zamilovala. Takže láska k cukru.
S Naďou jsme se potkaly díky jejímu synovi, (diplomovaná specialistka ve farmacii). Asi jo. Největší předpoklad je láska!
se kterým jsem pracovala v Imperialu. Naďa Z lékárny přešla ke mně do výrobny a pod
měla sen otevřít cukrárnu, kde by pekla její jejíma rukama vznikají skvosty. Má talent Na co si musí dát cukrářka
neskutečný bezlepkový makovec a potřebo- od boha. To, co já se učila 15 let, ona zvládla obzvláště pozor?
vala poradit. Tenkrát mi to přišlo jako hodně za dva roky! Moji rodiče jsou skvělí! Na horkou troubu. Ty jizvy na rukách zůsta-
bláznivý nápad. Vzájemně jsme si sedly, nou napořád.
ale naše spolupráce začala mnohem pozdě-
ji. Nikdy nezapomenu, jak jsme se vydaly Existují vyhlášené školy pro cukrářky?
do rodinné horoměřické hospůdky „U Lasí- Ne! Podle mne žádná škola tuhle profesi
ků“ a hned jsme věděly, že tohle je přesně to, nenaučí. Naučí to pouze čas a praxe, která se
po čem toužíme – pult plný koláčů, buchet, dá získat jen od lidí na daných místech, kteří
čerstvých pomazánek a domácí prostředí. vás jsou ochotni učit a mít s vámi trpělivost.
A chtít! To je to nejdůležitější.
Jaká je to spolupráce?
Skvělá. Naďa je jeden z nejhodnějších lidí, které Máte tajné recepty?
jsem v životě poznala a jsem moc vděčná za to, že Makovec, Nadi skvost! Ať se ho kdokoliv
v mém životě je. I když občas to není úplně růžo- snaží napodobit, tak se to ještě nikdy nikomu
vé (smích), ale to jen opravdu vzácně. Většinou se nepovedlo. A škvarková pomazánka. (Smích)
na všem shodneme. A to je na tom to nejlepší.
Prý zdobíte dorty živými květinami?
Jak vznikl nápad, že budete Ano, miluju tu rozmanitost a vždy koncem
působit přímo v Letech? zimy se těším na jaro a léto až začnou kopre-
(Smích) Náhodou. Z původních prostor Co říká o sestrách tiny a různé trávy a vlčí máky! To miluju!
v Komořanech nám vypověděli smlouvu
a my sháněly rychle, kam bychom mohly jít. Neprašových Naďa Dodáváte své produkty i jinam?
Ideálně co nejblíž mému domovu, protože Dodáváme pouze do Radotína do kavárny Pe-
jsem byla v sedmém měsíci těhotenství. Pro Pohlreichová? líšek, na víc už nemáme kapacitu. Sháníme teď
mě to bylo dost náročné období. Složitě jsme „Denisa má obrovské charisma i srdce! pomocnou sílu do kuchyně. Na ranní pečení…
zvládly “coronu” a najednou jsem nevěděla, co Je úžasný dříč a peče jak bohyně! tak kdyby měl někdo chuť, může se ozvat.
s námi bude. Kam budu s malým miminkem Stejně nepostradatelný člen týmu je
muset jezdit, zda tohle přežijeme. Naskytl se Jaký máte vztah k Letům?
tento skvělý prostor u nás! Vše od nuly. Ale její sestra Darina. Je stejně šikovná, “Šmarjá!” od narození miluju tu naši vesničku,
jak se říká – všechno zlé je pro něco dobré. tvůrčí a nadaná do byznysu. A my už znám tu snad každý koutek. Proto jsem tak
Pustily jsme se do práce, a když se vše zvládlo, dnes víme, že prostě patříme k sobě.“ šťastná, že můžu žít a pracovat na jednom místě.
odskočila jsem si začátkem března porodit. Mám tu spoustu přátel, rodinu, výhled na Brdy
Díky jejich pomoci jsem tam, kde jsem! a za domem pole. Neumím si představit žít jinde!
Co takový projekt obnáší? Největší podporu mám ale od Jakuba (přítel),
Silnou vůli. Nápady. Čas. Není to úplně který snese to, co jiný by dávno neunesl. I on Co vás nabíjí?
jednoduché. Proto si troufnu říct, že bych bez má obrovskou zásluhu v naší pekárničce! Jej, toho je! Ale vše se vlastně točí kolem dvou
Nadi nikdy nic takového nedovedla. Jedna Realizoval veškeré úpravy – od vody, obkladů, věcí – práce a rodina! Miluju staré věci a vdecho-
bez druhé už bychom asi nemohly fungovat. stavby pultu atd. Má neskutečný dar – zvlád- vat jim nový život, o to se snažím v malé pekárně.
nout vše, na co sáhne! Myslím, že jediná věc, Všechny stoly jsem renovovala. Nápady na design
Jak jste se vůbec dostala k cukrářství? kterou nezvládne (a třeba nechce), je vaření. interiéru, staré hrnečky na kávu a talířky na dortí-
Jako vždy, náhodou. Byla jsem lajdák a první Ale to mu budiž odpuštěno (smich). ky sháním po bazarech. Moje práce je i můj
ročník na zdrávce (zubní laborant) jsem pro- koníček. A když už toho mám dost, ráda vyrazím
flákala. Jsem spíše manuálně nadaná. Tak jsem Jaký je důležitý předpoklad do přírody do lesa, do ticha, do klidu nebo na mi-
po promrhaném roce šla na první učňák, který pro profesi cukrářky? lovanou Šumavu. Nabíjí mě čas strávený s mými
mne napadl, a vybrala si řemeslo, co mi bylo Těžká otázka. Já sama jsem žádné předpoklady dětmi Kryštofem a Johankou a přítelem. To jsem
nejblíž. Já, která neuměla uvařit ani pudink! neměla a ani ve snu by mě tenkrát v prváku nejšťastnější. Markéta Huplíková
Malá pekárna a je tu pro vás každý den od pondělí do neděle 9-18 hod. www.malapekarna.cz
Informační zpravodaj letovských občanů a chatařů — 5/2021 | 7