Page 7 - Chytrý zpravodaj - Lety číslo 5 2021
P. 7

ROZHOVOR
        Malá pekárna a cukrárna



        Rodačka z Letů Denisa Neprašová společně s Naďou Pohlreichovou
        otevřely letos na jaře naproti Pivotelu MMX Malou pekárnu a cukrárnu
        s ryze domácími produkty vlastní výroby. Povídali jsme si se zkušenou
        a zapálenou cukrářkou Denisou Neprašovou s mnohaletými zkušenosti z Café
        Imperial a hotelu Next Door, která má na starosti výrobu Malé pekárny a cukrárny.



        Deniso, jak jste poznala            Podporoval vás někdo z rodiny?      nenapadlo, že u toho zůstanu. Troufnu si říct, že
        Naďu Pohlreichovou?                 Nejvíc mě podporuje moje sestra Darina   jsem se do toho zamilovala. Takže láska k cukru.
        S Naďou jsme se potkaly díky jejímu synovi,   (diplomovaná specialistka ve farmacii).   Asi jo. Největší předpoklad je láska!
        se kterým jsem pracovala v Imperialu. Naďa   Z lékárny přešla ke mně do výrobny a pod
        měla sen otevřít cukrárnu, kde by pekla její   jejíma rukama vznikají skvosty. Má talent   Na co si musí dát cukrářka
        neskutečný bezlepkový makovec a potřebo-  od boha. To, co já se učila 15 let, ona zvládla   obzvláště pozor?
        vala poradit. Tenkrát mi to přišlo jako hodně   za dva roky! Moji rodiče jsou skvělí!    Na horkou troubu. Ty jizvy na rukách zůsta-
        bláznivý nápad. Vzájemně jsme si sedly,                                 nou napořád.
        ale naše spolupráce začala mnohem pozdě-
        ji. Nikdy nezapomenu, jak jsme se vydaly                                Existují vyhlášené školy pro cukrářky?
        do rodinné horoměřické hospůdky „U Lasí-                                Ne! Podle mne žádná škola tuhle profesi
        ků“ a hned jsme věděly, že tohle je přesně to,                          nenaučí. Naučí to pouze čas a praxe, která se
        po čem toužíme – pult plný koláčů, buchet,                              dá získat jen od lidí na daných místech, kteří
        čerstvých pomazánek a domácí prostředí.                                 vás jsou ochotni učit a mít s vámi trpělivost.
                                                                                A chtít! To je to nejdůležitější.
        Jaká je to spolupráce?
        Skvělá. Naďa je jeden z nejhodnějších lidí, které                       Máte tajné recepty?
        jsem v životě poznala a jsem moc vděčná za to, že                       Makovec, Nadi skvost! Ať se ho kdokoliv
        v mém životě je. I když občas to není úplně růžo-                       snaží napodobit, tak se to ještě nikdy nikomu
        vé (smích), ale to jen opravdu vzácně. Většinou se                      nepovedlo. A škvarková pomazánka. (Smích)
        na všem shodneme. A to je na tom to nejlepší.
                                                                                Prý zdobíte dorty živými květinami?
        Jak vznikl nápad, že budete                                             Ano, miluju tu rozmanitost a vždy koncem
        působit přímo v Letech?                                                 zimy se těším na jaro a léto až začnou kopre-
        (Smích) Náhodou. Z původních prostor   Co říká o sestrách               tiny a různé trávy a vlčí máky! To miluju!
        v Komořanech nám vypověděli smlouvu
        a my sháněly rychle, kam bychom mohly jít.   Neprašových Naďa           Dodáváte své produkty i jinam?
        Ideálně co nejblíž mému domovu, protože                                 Dodáváme pouze do Radotína do kavárny Pe-
        jsem byla v sedmém měsíci těhotenství. Pro   Pohlreichová?              líšek, na víc už nemáme kapacitu. Sháníme teď
        mě to bylo dost náročné období. Složitě jsme   „Denisa má obrovské charisma i srdce!   pomocnou sílu do kuchyně. Na ranní pečení…
        zvládly “coronu” a najednou jsem nevěděla, co   Je úžasný dříč a peče jak bohyně!   tak kdyby měl někdo chuť, může se ozvat.
        s námi bude. Kam budu s malým miminkem   Stejně nepostradatelný člen týmu je
        muset jezdit, zda tohle přežijeme. Naskytl se                           Jaký máte vztah k Letům?
        tento skvělý prostor u nás! Vše od nuly. Ale   její sestra Darina. Je stejně šikovná,   “Šmarjá!” od narození miluju tu naši vesničku,
        jak se říká – všechno zlé je pro něco dobré.   tvůrčí a nadaná do byznysu. A my už   znám tu snad každý koutek. Proto jsem tak
        Pustily jsme se do práce, a když se vše zvládlo,   dnes víme, že prostě patříme k sobě.“  šťastná, že můžu žít a pracovat na jednom místě.
        odskočila jsem si začátkem března porodit.                              Mám tu spoustu přátel, rodinu, výhled na Brdy
                                            Díky jejich pomoci jsem tam, kde jsem!   a za domem pole. Neumím si představit žít jinde!
        Co takový projekt obnáší?           Největší podporu mám ale od Jakuba (přítel),
        Silnou vůli. Nápady. Čas. Není to úplně   který snese to, co jiný by dávno neunesl. I on   Co vás nabíjí?
        jednoduché. Proto si troufnu říct, že bych bez   má obrovskou zásluhu v naší pekárničce!   Jej, toho je! Ale vše se vlastně točí kolem dvou
        Nadi nikdy nic takového nedovedla. Jedna   Realizoval veškeré úpravy – od vody, obkladů,   věcí – práce a rodina! Miluju staré věci a vdecho-
        bez druhé už bychom asi nemohly fungovat.   stavby pultu atd. Má neskutečný dar – zvlád-  vat jim nový život, o to se snažím v malé pekárně.
                                            nout vše, na co sáhne! Myslím, že jediná věc,   Všechny stoly jsem renovovala. Nápady na design
        Jak jste se vůbec dostala k cukrářství?  kterou nezvládne (a třeba nechce), je vaření.   interiéru, staré hrnečky na kávu a talířky na dortí-
        Jako vždy, náhodou. Byla jsem lajdák a první   Ale to mu budiž odpuštěno (smich).  ky sháním po bazarech. Moje práce je i můj
        ročník na zdrávce (zubní laborant) jsem pro-                            koníček. A když už toho mám dost, ráda vyrazím
        flákala. Jsem spíše manuálně nadaná. Tak jsem   Jaký je důležitý předpoklad    do přírody do lesa, do ticha, do klidu nebo na mi-
        po promrhaném roce šla na první učňák, který   pro profesi cukrářky?    lovanou Šumavu. Nabíjí mě čas strávený s mými
        mne napadl, a vybrala si řemeslo, co mi bylo   Těžká otázka. Já sama jsem žádné předpoklady   dětmi Kryštofem a Johankou a přítelem. To jsem
        nejblíž. Já, která neuměla uvařit ani pudink!  neměla a ani ve snu by mě tenkrát v prváku   nejšťastnější.      Markéta Huplíková

          Malá pekárna a je tu pro vás každý den od pondělí do neděle 9-18 hod.            www.malapekarna.cz


                                                                       Informační zpravodaj letovských občanů a chatařů — 5/2021 |  7
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12