Page 12 - Kolin_zpravodaj_leden2020
P. 12
téMa MĚsíce
Kolínská bezinka v BIO kvalitě má úspěch i v Evropě
Společnost KOLI limonády, Sodovkárna Kolín s.r.o., se rozhodla rozšířit svůj výrobní areál, který jí již kapacitně
nestačí, a koupila od města Kolín pozemek o velikosti 2,5 ha v průmyslové zóně u Ovčár. Podpis kupní smlouvy
proběhl ve slavnostním duchu těsně před Vánocemi v kanceláři starosty města a při té příležitosti jsme se domluvili
s Pavlem Vavruškou mladším (42 let) na rozhovoru pro kolínský Zpravodaj.
Historie Vaší firmy je od počátku pevně spjata orgány od prvního dne hrozily uzavřením a dál za hranice našeho okresu, přikupovat
s budovou v Zahradní ulici u Komenského provozu z důvodu totálně havarijního stavu největší konkurenty a zvětšit firmu tak, že
parku. Co Vás přimělo k rozhodnutí rozšířit celého areálu. Jako perličku už jen dodám, že v současné době zásobujeme našimi výrobky
své působení do průmyslové zóny? jsme areál vlastně nerestituovali, ale museli celou republiku a například v ovocných
K záměru koupit nový pozemek v zóně nás ho odkoupit, jelikož byl údajně komunisty sudových limonádách jsme největší výrobce
přivedly dlouhodobě přetrvávající problémy zhodnocen. To je ostatně vidět i na přiložených v ČR. Takže si nakonec myslím, že jak dědeček,
s nedostačující skladovací kapacitou ve fotografiích. Pokud by tatínek v té době neměl tak i pradědeček by byli spokojeni.
stávajícím areálu, a to bez možnosti dalšího již velmi dobře rozjetou firmu s exportem
rozšíření. V současné době sice máme dva různých domácích potřeb na západní trhy, Podle jakých receptur limonády vyrábíte?
externí sklady v Libenicích a v Červených Čím se odlišujete od konkurence?
Pečkách, ty už jsou ale svou velikostí rovněž Všechny receptury jsou výsledkem našeho
nedostačující. vlastního dlouholetého vývoje. Základní
Vhodný pozemek jsme hledali posledních receptury na malinu, oranž a colu jsou
pět let a jako nejlepší volbu jsme nakonec převzaty z receptur pražské sodovkárny Zátka,
vyhodnotili možnost zakoupení pozemku kdysi největšího výrobce v republice. Před
v kolínské průmyslové zóně. Ze všech 17 lety se nám podařilo převzít jejich distribuci
nabídek je tato nejblíže našemu současnému a zároveň jsme převzali i některé zaměstnance.
areálu a disponuje i veškerou potřebnou Ten určitě nejdůležitější byl pan Suk, jejich
infrastrukturou. Plán je vybudovat v první fázi tehdejší výrobní ředitel, který pak u nás dalších
centrální logistický sklad, ze kterého budeme deset let působil rovněž na pozici výrobního
expedovat naše výrobky do celé republiky. ředitele. Díky němu se v naší firmě podařilo
V druhém fázi dojde k výstavbě nové výrobní optimalizovat většinu výrobních procesů
haly a následně i menší poslední haly na příjem a dostali jsme tak prostor připravit se na větší
prázdných obalů a skladování výrobních expanzi. Základem našich výrobků je voda
surovin. Díky výstavbě nového závodu dojde z naší úpravny, která má nižší obsah dusičnanů,
k výraznému poklesu celkového provozu než je kojenecká norma. Chuť dodávají sirupy
v Zahradní ulici a okolí. Zároveň budeme z vlastní sirupárny. Sladíme výhradně řepným
moci díky vyšším výrobním šaržím zkvalitnit cukrem, glukózo-fruktózové sirupy ani umělá
a zefektivnit výrobu. Od nového skladu si sladidla v našich nápojích nenajdete. Přírodní
rovněž slibujeme zlepšení přípravy zboží chuťové a aromatické báze dodávají přední
v letních měsících, kdy musíme uspokojit evropští dodavatelé. Například v poslední době
nárazově až pětinásobné skokové navýšení velmi oblíbená bezinka je s 83% extraktem
poptávky po našich výrobcích. bezového květu v bázi v BIO kvalitě, špička
Pavel Vavruška ml. uprostřed stávajícího areálu, který v našem výrobním sortimentu. Dle našeho
svou velikostí již objemu výroby nestačí.
Můžete čtenářům představit Vaši společ- rakouského dodavatele jsme jejich největší
nost? nemohla by si naše rodina tento „koníček“ odběratel na BIO bezinku v celé Evropě.
Sodovkárna Kolín je rodinný podnik s více než (sodovkárnu) nikdy dovolit financovat. Všechny sudové limonády jsou výhradně
100letou tradicí. Naše rodina zde podniká od Prvních deset let jsme s odbytem velmi bojovali. s přírodními barvivy.
roku 1912, ale výroba nápojů zde fungovala Konkurence byla tehdy veliká, v republice bylo
již dříve, konkrétně od roku 1886. V začátcích v té době 65 sodovkáren. Výroba limonád byla Jaké balení se nejvíce prodává?
zde fungoval i velkoobchod s víny a výroba v každém větším městečku. Postupně se nám Jelikož zavážíme výhradně gastronomická
alkoholických nápojů za studena. Ta byla ale ale dařilo díky kvalitě a službám dostávat dál zařízení, tak největší podíl na výstavu mají
po znárodnění v roce 1948 zrušena a zůstala
jen výroba limonád. Firma byla následně
přičleněna k národnímu podniku Kolínské
závody lihovarské a drožďářské. Ten úspěšně
devastoval areál následujících 40 let. Po
zpětném převzetí naší rodinou v roce 1991 byl
areál vybydlený, částečně bez střechy, spali tu
bezdomovci, byl to takový velký squat. Tatínek
se i přesto kvůli dědečkovi rozhodl firmu
odkoupit a pokračovat tak v rodinné tradici.
Cena byla tehdy v řádu několika milionů korun
V roce 1991 získala rodina svůj podnik zpět do svého vlastnictví. V té době ale to nebyla zrovna výhra, Vavruškům
a dalších několik desítek se muselo do areálu
havarijní stav areálu přinesl jen starosti a nemalé investice. Přes všechna úskalí ale dokázali vybudovat dnes
obratem investovat, jelikož nám kontrolní prosperující firmu. Foto: archiv Pavel Vavruška ml.
12