Page 12 - Kolin_zpravodaj_leden2020
P. 12

téMa MĚsíce



       Kolínská bezinka v BIO kvalitě má úspěch i v Evropě



       Společnost KOLI limonády, Sodovkárna Kolín s.r.o., se rozhodla rozšířit svůj výrobní areál, který jí již kapacitně
       nestačí, a koupila od města Kolín pozemek o velikosti 2,5 ha v průmyslové zóně u Ovčár. Podpis kupní smlouvy
       proběhl ve slavnostním duchu těsně před Vánocemi v kanceláři starosty města a při té příležitosti jsme se domluvili
       s Pavlem Vavruškou mladším (42 let) na rozhovoru pro kolínský Zpravodaj.
       Historie Vaší firmy je od počátku pevně spjata   orgány  od  prvního  dne  hrozily  uzavřením   a  dál  za  hranice  našeho  okresu,  přikupovat
       s  budovou  v  Zahradní  ulici  u  Komenského   provozu  z  důvodu  totálně  havarijního  stavu   největší  konkurenty  a  zvětšit  firmu  tak,  že
       parku. Co Vás přimělo k rozhodnutí rozšířit   celého areálu. Jako perličku už jen dodám, že   v  současné  době  zásobujeme  našimi  výrobky
       své působení do průmyslové zóny?    jsme  areál  vlastně  nerestituovali,  ale  museli   celou  republiku  a  například  v  ovocných
       K  záměru  koupit  nový  pozemek  v  zóně  nás   ho  odkoupit,  jelikož  byl  údajně  komunisty   sudových  limonádách  jsme  největší  výrobce
       přivedly  dlouhodobě  přetrvávající  problémy   zhodnocen. To je ostatně vidět i na přiložených   v ČR. Takže si nakonec myslím, že jak dědeček,
       s  nedostačující  skladovací  kapacitou  ve   fotografiích. Pokud by tatínek v té době neměl   tak i pradědeček by byli spokojeni.
       stávajícím  areálu,  a  to  bez  možnosti  dalšího   již  velmi  dobře  rozjetou  firmu  s  exportem
       rozšíření.  V  současné  době  sice  máme  dva   různých  domácích  potřeb  na  západní  trhy,   Podle  jakých  receptur  limonády  vyrábíte?
       externí  sklady  v  Libenicích  a  v  Červených                          Čím se odlišujete od konkurence?
       Pečkách,  ty  už  jsou  ale  svou  velikostí  rovněž                     Všechny  receptury  jsou  výsledkem  našeho
       nedostačující.                                                           vlastního  dlouholetého  vývoje.  Základní
       Vhodný  pozemek  jsme  hledali  posledních                               receptury  na  malinu,  oranž  a  colu  jsou
       pět  let  a  jako  nejlepší  volbu  jsme  nakonec                        převzaty z receptur pražské sodovkárny Zátka,
       vyhodnotili  možnost  zakoupení  pozemku                                 kdysi  největšího  výrobce  v  republice.  Před
       v  kolínské  průmyslové  zóně.  Ze  všech                                17 lety se nám podařilo převzít jejich distribuci
       nabídek  je  tato  nejblíže  našemu  současnému                          a zároveň jsme převzali i některé zaměstnance.
       areálu  a  disponuje  i  veškerou  potřebnou                             Ten  určitě  nejdůležitější  byl  pan  Suk,  jejich
       infrastrukturou. Plán je vybudovat v první fázi                          tehdejší výrobní ředitel, který pak u nás dalších
       centrální logistický sklad, ze kterého budeme                            deset  let  působil  rovněž  na  pozici  výrobního
       expedovat  naše  výrobky  do  celé  republiky.                           ředitele.  Díky  němu  se  v  naší  firmě  podařilo
       V druhém fázi dojde k výstavbě nové výrobní                              optimalizovat  většinu  výrobních  procesů
       haly a následně i menší poslední haly na příjem                          a dostali jsme tak prostor připravit se na větší
       prázdných  obalů  a  skladování  výrobních                               expanzi.  Základem  našich  výrobků  je  voda
       surovin.  Díky  výstavbě  nového  závodu  dojde                          z naší úpravny, která má nižší obsah dusičnanů,
       k  výraznému  poklesu  celkového  provozu                                než je kojenecká norma. Chuť dodávají sirupy
       v  Zahradní  ulici  a  okolí.  Zároveň  budeme                           z vlastní sirupárny. Sladíme výhradně řepným
       moci  díky  vyšším  výrobním  šaržím  zkvalitnit                         cukrem, glukózo-fruktózové sirupy ani umělá
       a  zefektivnit  výrobu.  Od  nového  skladu  si                          sladidla v našich nápojích nenajdete. Přírodní
       rovněž  slibujeme  zlepšení  přípravy  zboží                             chuťové  a  aromatické  báze  dodávají  přední
       v  letních  měsících,  kdy  musíme  uspokojit                            evropští dodavatelé. Například v poslední době
       nárazově  až  pětinásobné  skokové  navýšení                             velmi  oblíbená  bezinka  je  s  83%  extraktem
       poptávky po našich výrobcích.                                            bezového  květu  v  bázi  v  BIO  kvalitě,  špička
                                           Pavel Vavruška ml. uprostřed stávajícího areálu, který    v  našem  výrobním  sortimentu.  Dle  našeho
                                           svou velikostí  již objemu výroby nestačí.
       Můžete  čtenářům  představit  Vaši  společ-                              rakouského  dodavatele  jsme  jejich  největší
       nost?                               nemohla  by  si  naše  rodina  tento  „koníček“   odběratel  na  BIO  bezinku  v  celé  Evropě.
       Sodovkárna Kolín je rodinný podnik s více než   (sodovkárnu)   nikdy   dovolit   financovat.   Všechny  sudové  limonády  jsou  výhradně
       100letou tradicí. Naše rodina zde podniká od   Prvních deset let jsme s odbytem velmi bojovali.   s přírodními barvivy.
       roku  1912,  ale  výroba  nápojů  zde  fungovala   Konkurence byla tehdy veliká, v republice bylo
       již dříve, konkrétně od roku 1886. V začátcích   v té době 65 sodovkáren. Výroba limonád byla   Jaké balení se nejvíce prodává?
       zde  fungoval  i  velkoobchod  s  víny  a  výroba   v každém větším městečku. Postupně se nám   Jelikož  zavážíme  výhradně  gastronomická
       alkoholických  nápojů  za  studena.  Ta  byla  ale   ale dařilo díky kvalitě a službám dostávat dál   zařízení,  tak  největší  podíl  na  výstavu  mají
       po znárodnění v roce 1948 zrušena a zůstala
       jen  výroba  limonád.  Firma  byla  následně
       přičleněna  k  národnímu  podniku  Kolínské
       závody  lihovarské  a  drožďářské.  Ten  úspěšně
       devastoval  areál  následujících  40  let.  Po
       zpětném převzetí naší rodinou v roce 1991 byl
       areál vybydlený, částečně bez střechy, spali tu
       bezdomovci, byl to takový velký squat. Tatínek
       se  i  přesto  kvůli  dědečkovi  rozhodl  firmu
       odkoupit  a  pokračovat  tak  v  rodinné  tradici.
       Cena byla tehdy v řádu několika milionů korun
                                           V roce 1991 získala rodina svůj podnik zpět do svého vlastnictví. V té době ale to nebyla zrovna výhra, Vavruškům
       a dalších několik desítek se muselo do areálu
                                           havarijní  stav  areálu  přinesl  jen  starosti  a  nemalé  investice.  Přes  všechna  úskalí  ale  dokázali  vybudovat  dnes
       obratem  investovat,  jelikož  nám  kontrolní   prosperující firmu.                                                                                                                                           Foto: archiv Pavel Vavruška ml.
  12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17