Page 8 - Liteň březen 2021 oprava
P. 8
LITEŇSKÉ ZRCADLO 3/2021 Strana 8
Tvůrci Teorie tygra chystají novou komedii o partnerských vztazích Teorie touhy
Do kina stále nemůžeme, tak vám alespoň prozradíme, že Ve filmu nahlédneme do života pěti párů, které si přejí navrá-
se máme na co těšit – na podzim (28. října) má mít premié- tit touhu a vášeň do svých životů. Přijíždějí na kurz ambicióz-
ru hvězdně obsazený film Teorie touhy od tvůrců diváckého ního párového terapeuta do luxusního resortu, který vlastní
hitu Teorie tygra. sympatický majitel zvaný Mech (Jiří Bartoška).
Lenka Vlasáková a Stanislav Majer. FOTO: Logline Production Vojta Kotek. FOTO: Logline Production
Pod taktovkou úspěšné scenáristické dvojice Mirky Zlatníko- Duchovní guru Mazel (Vojtěch Kotek) razí teorii, že partner-
vé a Radka Bajgara a producenta Petra Erbena (Logline Pro- ské štěstí stojí na maximální blízkosti obou partnerů, duševní
duction) vzniká zábavný snímek o mezilidských vztazích, part- i tělesné, tzv. metodě pevného objetí. Hlavní hrdinka, pů-
nerské lásce a toleranci. Režisér Radek Bajgar divákům vzka- vabná a křehká žena středního věku Helena (Lenka Vlasáko-
zuje, že film je určen všem párům se smyslem pro humor: vá), tak dlouho čelí výčitkám svého manžela Bedřicha
„Těm, kteří po sobě chtějí spíš toužit, než se láskou udusit (Stanislav Majer), že tiskne málo, až ho jednou obejme ne-
nebo rovnou uškrtit.“ bezpečně pevně.
Recept na švédské plněné bochánky SEMLOR od Anny Buchalové
Zatímco se v Česku během masopustní- mě másla přidáme do robota všechny vou moukou, cukrem a smetanou. Za
ho období tradičně připravují smažené ostatní ingredience a vypracujeme stej- stálého míchání rozvaříme na vláčnou
koblížky, ve Švédsku pečou od ledna až norodé těsto. Poté postupně přidáváme jednolitou směs. Množství přidaného
do Velikonoc plněné bochánky zvané máslo, až docílíme hladkého a vláčného cukru a smetany doporučuji upravit
semlor. Jejich sezóna vrcholí právě na v závislosti na použitém marcipánu.
Velikonoce. Jsou z kynutého těsta Náplň nesmí být příliš hustá ani říd-
ovoněného kardamomem, plněné ká, aby se s ní dobře plnilo, ale nevy-
mandlovou nebo marcipánovou nápl- tékala. Cukr upravte dle vlastních
ní a šlehačkou. Nejlépe chutnají čer- preferencí. Připravenou směs nechá-
stvé. Nabízím recept na 22 kousků: me vychladnout a přendáme do cuk-
Těsto na bochánky rářského sáčku s kulatou špičkou.
500 g mouky, 100 g cukru, 100 g más- Příprava šlehačkové náplně
la, 300 g vlažného mléka, 10 g droždí, Smetanu vyšleháme společně s cuk-
3 g kardamomu, 4 g soli + vejce na rem a kardamomem. Přendáme do
potření bochánků cukrářského sáčku s řezanou špič-
Náplň mandlová kou. Ihned použijeme.
200 g marcipánu (s obsahem mandlí těsta. Uložíme do mísy, přikryjeme a Plnění bochánků
min. 50 %), 80 g mandlové mouky, cca necháme kynout přibližně dvě hodiny Vychladlé bochánky podélně rozřízne-
80 g moučkového cukru, cca 80 g sme- (do zdvojnásobení objemu). Poté těsto me vroubkovaným nožem zhruba ve
tany ke šlehání rozdělíme na kousky po 45 g. Vytvaruje- 2/3. Na spodní díl naneseme do středu
me kuličky, které klademe s rozestupem
Náplň šlehačková na plech vyložený pečícím papírem. pomocí cukrářského sáčku mandlovou
680 g smetany ke šlehání s 33 % tuku, Přikryjeme, aby neokoraly, a necháme náplň. Poté nastříkáme okolo mandlové
70 g moučkového cukru, 2 g kardamo- kynout přibližně hodinu (do zdvojnáso- náplně šlehačkovou náplň. Měla by
mu vzniknout šlehačková čepička, v jejímž
bení velikosti). Poté potřeme vajíčkem a
Postup pečeme na 190 °C na horkovzduch asi středu bude schovaná mandlová náplň.
Zadělání a pečení kynutých bochánků 15 minut, než zezlátnou. Necháme vy- Přiklopíme vrchním dílem a pocukruje-
Nejprve připravíme kvásek. Z uvede- chladnout. me. Konzumujeme nejlépe hned, pří-
ných ingrediencí odebereme část mlé- Příprava mandlové náplně padně skladujeme v lednici a spotřebu-
ka, lžičku cukru, dvě lžíce mouky a drož- Marcipán nakrájíme na malé kousky jeme během jednoho dne.
dí. Rozmícháme a necháme vzejít. Kro- a vložíme do hrnce společně s mandlo- Děkujeme Výrobně Anna v Litni