Page 8 - Liteň březen 2021 oprava
P. 8

LITEŇSKÉ ZRCADLO 3/2021                                                                        Strana 8

         Tvůrci Teorie tygra chystají novou komedii o partnerských vztazích Teorie touhy
         Do kina stále nemůžeme, tak vám alespoň prozradíme, že  Ve filmu nahlédneme do života pěti párů, které si přejí navrá-
         se máme na co těšit – na podzim (28. října) má mít premié- tit touhu a vášeň do svých životů. Přijíždějí na kurz ambicióz-
         ru hvězdně obsazený film Teorie touhy od tvůrců diváckého  ního párového terapeuta do luxusního resortu, který vlastní
         hitu Teorie tygra.                                  sympatický majitel zvaný Mech (Jiří Bartoška).






















         Lenka Vlasáková a Stanislav Majer. FOTO: Logline Production             Vojta Kotek. FOTO: Logline Production
         Pod taktovkou úspěšné scenáristické dvojice Mirky Zlatníko- Duchovní guru Mazel (Vojtěch Kotek) razí teorii, že partner-
         vé a Radka Bajgara a producenta Petra Erbena (Logline Pro- ské štěstí stojí na maximální blízkosti obou partnerů, duševní
         duction) vzniká zábavný snímek o mezilidských vztazích, part- i tělesné,  tzv. metodě pevného objetí.   Hlavní hrdinka, pů-
         nerské lásce a toleranci. Režisér Radek Bajgar divákům vzka- vabná a křehká žena středního věku Helena (Lenka Vlasáko-
         zuje, že film  je určen všem  párům  se smyslem pro  humor:  vá),  tak  dlouho  čelí  výčitkám  svého  manžela  Bedřicha
         „Těm, kteří po  sobě chtějí spíš toužit, než se láskou udusit  (Stanislav Majer), že tiskne málo, až ho jednou obejme ne-
         nebo rovnou uškrtit.“                               bezpečně pevně.
         Recept na švédské plněné bochánky SEMLOR od Anny Buchalové

         Zatímco se v Česku během masopustní- mě  másla  přidáme  do  robota  všechny  vou  moukou,  cukrem  a  smetanou.  Za
         ho  období  tradičně  připravují  smažené  ostatní ingredience a vypracujeme stej- stálého  míchání  rozvaříme  na  vláčnou
         koblížky, ve Švédsku pečou od ledna až  norodé těsto. Poté postupně přidáváme  jednolitou  směs.  Množství  přidaného
         do  Velikonoc  plněné  bochánky  zvané  máslo, až docílíme hladkého a vláčného  cukru  a  smetany  doporučuji  upravit
         semlor. Jejich sezóna vrcholí právě na                                  v  závislosti  na  použitém  marcipánu.
         Velikonoce.  Jsou  z  kynutého  těsta                                   Náplň nesmí být příliš hustá ani říd-
         ovoněného  kardamomem,  plněné                                          ká, aby se s ní dobře plnilo, ale nevy-
         mandlovou nebo marcipánovou nápl-                                       tékala.  Cukr  upravte  dle  vlastních
         ní  a  šlehačkou.  Nejlépe  chutnají  čer-                              preferencí. Připravenou směs nechá-
         stvé.   Nabízím  recept na 22 kousků:                                   me vychladnout a přendáme do cuk-
         Těsto na bochánky                                                       rářského sáčku s kulatou špičkou.
         500 g mouky, 100 g cukru, 100 g más-                                    Příprava šlehačkové náplně
         la, 300 g vlažného mléka, 10 g droždí,                                  Smetanu vyšleháme společně s cuk-
         3  g  kardamomu,  4  g  soli  +  vejce  na                              rem  a  kardamomem.  Přendáme  do
         potření bochánků                                                        cukrářského  sáčku  s  řezanou  špič-
         Náplň mandlová                                                          kou. Ihned použijeme.
         200  g  marcipánu  (s  obsahem  mandlí   těsta.  Uložíme  do  mísy,  přikryjeme  a   Plnění bochánků
         min. 50 %), 80 g mandlové mouky, cca   necháme  kynout  přibližně  dvě  hodiny   Vychladlé  bochánky  podélně  rozřízne-
         80 g moučkového cukru, cca 80 g sme-  (do  zdvojnásobení objemu). Poté těsto   me  vroubkovaným  nožem  zhruba  ve
         tany ke šlehání                    rozdělíme na kousky po 45 g. Vytvaruje-  2/3. Na spodní díl naneseme do středu
                                            me kuličky, které klademe s rozestupem
         Náplň šlehačková                   na  plech  vyložený  pečícím  papírem.   pomocí  cukrářského  sáčku  mandlovou
         680 g smetany ke šlehání s 33 % tuku,   Přikryjeme,  aby  neokoraly,  a  necháme   náplň. Poté nastříkáme okolo mandlové
         70 g moučkového cukru, 2 g kardamo-  kynout přibližně hodinu (do zdvojnáso-  náplně  šlehačkovou  náplň.  Měla  by
         mu                                                                    vzniknout  šlehačková  čepička,  v  jejímž
                                            bení velikosti). Poté potřeme vajíčkem a
         Postup                             pečeme  na  190  °C  na  horkovzduch  asi   středu bude schovaná mandlová náplň.
         Zadělání a pečení kynutých bochánků   15  minut,  než  zezlátnou.  Necháme  vy-  Přiklopíme  vrchním  dílem  a  pocukruje-
         Nejprve  připravíme  kvásek.  Z  uvede-  chladnout.                   me.  Konzumujeme  nejlépe  hned,  pří-
         ných  ingrediencí  odebereme  část  mlé-  Příprava mandlové náplně    padně skladujeme v lednici a spotřebu-
         ka, lžičku cukru, dvě lžíce mouky a drož-  Marcipán  nakrájíme  na  malé  kousky    jeme během jednoho dne.
         dí. Rozmícháme a necháme vzejít. Kro-  a vložíme do hrnce společně s mandlo-  Děkujeme Výrobně Anna v Litni
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12