Page 7 - Chytrý Zpravodaj - Lety - číslo 4 2021
P. 7
ROZHOVOR
Pivo je nejnáročnější potravina na výrobu
Pivovar s hotelem, restaurací s poctivou kuchyní a nejlepším pivem neměnné nejvyšší kvality v malebném
prostředí Letů u Dobřichovic, píše se na stránkách Pivotelu MMX, který byl založen v roce 2010, jak už
název napovídá. Povídali jsme si se současným sládkem pivovaru panem Lukášem Nuhlíčkem.
Jak dosáhnout takových cílů? Když jsem v roce 2003 absolvoval, bylo mno- Jaký byl váš úkol?
Klademe důraz na kvalitu pivovarské tech- ho sládků, ale jen pár minipivovarů, tak jsem Nic neměnit. Proces vaření piva je velmi slo-
nologie, originální suroviny od dodavatelů se věnoval bezpečnosti potravin a hygieně žitý a udržet stejnou kvalitu je náročné.
z Čech i celého světa, délku ležení i servíro- potravinářských provozů. Mám za sebou stu-
vání. První sládek přišel do Pivotelu MMX dium na Vysoké škole zemědělské v Suchdole Co ctíte?
právě kvůli jeho nejmodernější technologii a projekty ve firmách jako jsou Zemanka, Vaříme podle Reinheitsgebot, zákona o čis-
německé firmy Kaspar-Schulz, protože vařit Maso Brejcha aj., kterým se věnuji dodnes. totě piva z roku 1516, který říká, že pivo se
na tomto klenotu byl jeho sen. skládá jen z vody, sladu a chmele, nic dalšího.
Kdo byl prvním sládkem? Co je při vaření piva stěžejní?
Od počátku vařil pivo v MMX pan Josef Kor- Proces vaření piva je velmi dlouhý a techno-
bel, v té době člověk se čtyřicetiletou praxí, kte- logicky náročný. Dbáme na technologickou
rý mimo jiné vařil 34 let v Plzeňském Prazdroji kázeň a dokonalou sanitaci technologie.
a vedl tam experimentální minipivovar. Větší-
ho borce nemohlo Pivotelu nebe seslat. Co je pro sládka důležité?
Pečlivost, ta má největší vliv na výsledek.
Jaká piva vaříte?
V sortimentu máme nyní cca 15 druhů piv, Co vyžaduje práce v pivovaru?
která mají původ v Čechách, Německu, Velké Neustálou péči. Jsem tu denně, kontroluji
Británii, Irsku, Rakousku a USA, ale třeba dojde kvasný proces, který se nedá zastavit, ani
i na jiné destinace. Vaříme hlavně piva plzeňské- o víkendech či svátcích. A také sílu – taháte
ho typu, ale vždy máme na čepu dva speciály, sudy, pytle se sladem.
které bývají výraznější, aromatičtější a ctí sezonu
(v létě se pijí jiná piva než v zimě a na jaře). Co vás na vaření piva baví?
Alchymie: Máte pouze 4 suroviny (vodu,
Nejdůležitější vlastnost piva? slad, chmel, kvasnice) a podle toho, jak je
Pitelnost = po vypití prvního, máte chuť zkombinujete, se vám urodí pivo. Existují de-
na druhé, stejně jako po vypití pátého máte sítky druhů sladů, chmelů a kvasnic a i každá
chuť na šesté… voda má jiné složení a parametry.
Experimenty: V covidu jsme např. zkusili
Budova Pivotelu byla 5 nových receptur, které jsme nikdy nevařili.
mezi nejlepšími stavbami roku. Jedna z toho bylo pivo Sticke, na které jsme
MMX Pivotel je finalistou Stavby roku a byl v Čechách ještě nenarazili.
zařazen do výběru 40 nejvýznamnějších in- Ochutnávání: S kamarády jezdíme do ně-
dustriálních staveb ČR realizovaných po roce Víte, s čím je chmel meckých pivovarů na degustace nebo pořádá-
1990. Na návrhu stavby se podílel arch. příbuzný? me degustace piv z celého světa přímo zde. Je
Michal Motyčka. pro mne překvapující, jak velmi kvalitní jsou
Patří do čeledi konopovité piva ze Španělska, Itálie, Chorvatska, Srbska,
Pivotel je koncipován (Cannabidaceae), stejně jako Polska, aj.
i jako výstavní a koncertní prostor. marihuana.
Proběhlo zde mnoho krásných výstav obrazů Hlavní inspirace ale přichází
a fotografií, stejně jako divadelních představe- z Německa.
ní a koncertů, včetně každoročního Vánoč- Kdy se na Vaší cestě objevil Němci mají ohromnou historii. Pivovar s hos-
ního zpívání za účasti skvělých operních Pivotel MMX? podou byl v každé vesnici. Sládek, který začal
pěvkyň a pěvců v čele s místní rodačkou V roce 2016. Slyšel jsem, že místní sládek je v Čechách vařit pivo plzeňského typu, byl Ně-
Ludmilou Kromkovou – Hudečkovou. v důchodovém věku, tak jsem se přišel zeptat, mec. Ve Freisingu je světová banka pivovar-
zda hledají někoho na zaučení, a už jsem tu ských kvasnic a pivovarská univerzita. Město
Pane Nuhlíčku, zůstal. Bamberk je centrum světového pivovarnictví,
jaký je váš vztah k Letům? odkud pochází nejen naše technologie, ale
Do kraje Dolní Berounky jezdím od malič- Jak probíhalo zaučení i výborné slady. A mohl bych pokračovat…
ka. V Dobřichovicích na Pražské ulici byd- se zkušeným sládkem?
lela moje babička s dědou a já nyní bydlím S panem Korbelem jsme spolupracovali půl Jak se sládek odreagovává?
přímo v Letech. roku. Předal mi praktické zkušenosti. A že jich Jednou za rok jezdím vlakem na prodloužený ví-
měl – nejen z Plzně, ale i z rozjezdu pivovarů kend do Budapešti. V lednu jezdím na dovolenou
Jak jste se dostal k pivovarnictví? v Asii, Rusku, Azerbajdžánu i Litvě. Tak jako do Asie. Tam vznikl projekt patentované třtinové
Studoval jsem Střední průmyslovou školu kuchař se musí „vyvařit“, tak i sládek potřebuje limonády, zatím jediný v ČR, www.trtinada.cz.
potravinářskou, obor kvasná technologie. získat ten správný cit pro vaření dobrého piva. Přejeme mnoho úspěchů. Markéta Huplíková
Informační zpravodaj letovských občanů a chatařů — 4/2021 | 7