Page 7 - Chytrý zpravodaj - Čížová 04 2021
P. 7
BOHOSLUŽBY V NÁVESNÍ KAPLI V TOPĚLCI
V Topělci za Pískem vzniká duchov- „Posvátný spolek utrakvistické ortodoxní ku) a Mgr. Václav Diviš (farář Farní obce
ní společenství při návesní kapli (původ- církve“ se utváří okolo snahy žít auten- Starokatolické církve ve Vráži). Václav
ně snad zasvěcené sv. Josefovi anebo sv. ticky svoji křesťanskou spiritualitu v kon- Diviš přispěje zpěvy z Taizé a Filip Go-
Rodině) s prozatímním názvem „Posvát- textu naší slovanské identity a nabídnout razd Martinek se bude věnovat rozvíjení
ný spolek utrakvistické ortodoxní církve“, vhled do křesťanské meditace a mysti- pravoslavné spirituality. „Posvátný spo-
čímž odkazuje na historický utrakvismus ky i lidem hledajícím a toužícím po Bo- lek utrakvistické ortodoxní církve“ se
(tzv. církev podobojí), tj. umírněné husit- hu. Najdete zde prožívání ticha, atmosfé- bude k bohoslužbě v kapli scházet kaž-
ství, které se nakonec spojilo s pravosla- ru svíček a ikon spojenou s vůní kadidla. dou první neděli v měsíci v 17:00 ho-
vím a svatá Konstantinopolská církev ut- Plánují se i přednášky. Za společným úsi- din. O jiných termínech budeme infor-
rakvisty uznala jako pravoslavné (r. 1453 lím stojí duchovní otcové Mgr. Filip Go- movat. Jste srdečně zváni!
je však město Konstantinopolis dobyto razd Martinek (farář Náboženské obce
Turky a vazby do našich zemí zanikají). Církve československé husitské v Pís- Filip Gorazd Martinek, farář v Písku
BOREČNICKÝ FENOMÉN
Bylo léto a k létu patří nápoje a samo- rok jsme grilovali každý pátek a sobotu,
zřejmě oblíbené grilování. S dostatkem v loňském roce to byly pátky a v letošním
nápojů to v dnešní době není problém. roce grilujeme každou sobotu.
Ať již z pohledu dodržování pitného re- Pod pergolou se potom v daný den se-
žimu v horkých letních dnech, kdy jsou jdou milovníci grilovaných pochoutek.
nápoje nezbytností, tak jako nápoj, který Ti, co grilují, jsou zhruba od 18 hodi-
si vychutnáme s přáteli či s rodinou bě- ny večer připraveni servírovat připrave-
hem letních večerů. ná jídla z grilu. Hosté mnohdy neví, co si
Na pivečko, vínko nebo něco nealko- vybrat. A tak si často vezmou od každé-
holického dojdete do restaurace, které se ho něco, aby ochutnali co nejvíc.
po dlouhé době dokořán otvírají všem, Za ty roky jsme na grilu přichystali
kdo splní hygienické podmínky. Nebo a ochutnali již spoustu specialit. Od kla-
si jej koupíte v dostatečném množství sické marinované krkovice, klobás, ku-
v obchodě. řecích steaků, grilovaných hermelínů,
Ale jak je to s grilováním? Kdo má do- plněných tortill, topinek nejrůznějších
před složitou situací. Taky se vám někdy
meček, chaloupku nebo chatu, tak si ně- variant, palačinek slaných i sladkých,
stalo, že na tu vaši zahradní grilovačku
jaký ten gril nebo ohniště pro tyto účely špízů, bramboráků, brambor v alobalu
chcete pozvat kamarády, přátele a souse-
pořídil. Kdo nemá, tak trochu závidí. až po pečená kolena a makrely. Vzpo-
dy? A nejraději všechny najednou? Ale
My, co možnost grilování a rozdělá- menout musím i vynikající pečené ovoce
zjistíte, že všichni, které chcete pozvat,
vání ohníčků máme, ale občas stojíme na grilu, vafle s ovocem a šlehačkou, ne-
se vám tam nevejdou. Nebo nevíte, co
bo mrkvový dort, který mohli ochutnat
komu přichystat, co má kdo rád? Co bu-
ti, co přišli letos na Návesní slavnost.
dou pít? A ženy už se předem drží za hla-
Myslím, že jsem ve výčtu určitě něco
vu, kolik jim zabere času umýt nádobí po
zapomněla. Stejně tak bych asi zapomně-
grilovačce a co s jídlem které se nesněd-
lo, nebo jestli naopak bude dost.
V Borečnici jsme tuto složitou otázku
vyřešili již před několika lety. V soused-
ství pergoly vzniklo zázemí pro grilo-
vání. Vašek Žlábek, který byl nesmírně
šikovný kovář, kutil a taky milovník gri-
lování, postavil kamna s integrovaným
kamenem, na kterém vznikají neskuteč-
né pochoutky. Zázemí kuchyňky naši ši-
kovní chlapy doplnili o skříňky na nádo-
bí, použitý, ale funkční sporák a lednici.
A jak tento borečnický fenomén vlastně
funguje? Ochotní borečňáci si před letní
sezonou naplánují, který víkend kdo bu-
de grilovat. Dobrovolníci si sestaví me-
nu, které budou podávat. Dostupné infor-
mační kanály podávají předem informace
o plánovaném grilování. Vše se přizpů-
sobuje aktuálním možnostem. Některý
4 / 2021 7