Page 7 - Chytrý zpravodaj - Čížová 04 2021
P. 7

BOHOSLUŽBY  V  NÁVESNÍ  KAPLI  V  TOPĚLCI

          V Topělci za Pískem vzniká duchov-  „Posvátný spolek utrakvistické ortodoxní   ku) a Mgr. Václav Diviš (farář Farní obce
        ní společenství při návesní kapli (původ-  církve“ se utváří okolo snahy žít auten-  Starokatolické církve ve Vráži). Václav
        ně snad zasvěcené sv. Josefovi anebo sv.   ticky svoji křesťanskou spiritualitu v kon-  Diviš přispěje zpěvy z Taizé a Filip Go-
        Rodině) s prozatímním názvem „Posvát-  textu naší slovanské identity a nabídnout   razd Martinek se bude věnovat rozvíjení
        ný spolek utrakvistické ortodoxní církve“,   vhled do křesťanské meditace a mysti-  pravoslavné spirituality. „Posvátný spo-
        čímž odkazuje na historický utrakvismus   ky i lidem hledajícím a toužícím po Bo-  lek utrakvistické ortodoxní církve“ se
        (tzv. církev podobojí), tj. umírněné husit-  hu. Najdete zde prožívání ticha, atmosfé-  bude k bohoslužbě v kapli scházet kaž-
        ství, které se nakonec spojilo s pravosla-  ru svíček a ikon spojenou s vůní kadidla.   dou první neděli v měsíci v 17:00 ho-
        vím a svatá Konstantinopolská církev ut-  Plánují se i přednášky. Za společným úsi-  din.  O jiných termínech budeme infor-
        rakvisty uznala jako pravoslavné (r. 1453   lím stojí duchovní otcové Mgr. Filip Go-  movat. Jste srdečně zváni!
        je však město Konstantinopolis dobyto   razd Martinek (farář Náboženské obce
        Turky a vazby do našich zemí zanikají).   Církve československé husitské v Pís-  Filip Gorazd Martinek, farář v Písku


                                     BOREČNICKÝ FENOMÉN


          Bylo léto a k létu patří nápoje a samo-                                 rok jsme grilovali každý pátek a sobotu,
        zřejmě oblíbené grilování. S dostatkem                                    v loňském roce to byly pátky a v letošním
        nápojů to v dnešní době není problém.                                     roce grilujeme každou sobotu.
        Ať již z pohledu dodržování pitného re-                                     Pod pergolou se potom v daný den se-
        žimu v horkých letních dnech, kdy jsou                                    jdou milovníci grilovaných pochoutek.
        nápoje nezbytností, tak jako nápoj, který                                 Ti, co grilují, jsou zhruba od 18 hodi-
        si vychutnáme s přáteli či s rodinou bě-                                  ny večer připraveni servírovat připrave-
        hem letních večerů.                                                       ná jídla z grilu. Hosté mnohdy neví, co si
          Na pivečko, vínko nebo něco nealko-                                     vybrat. A tak si často vezmou od každé-
        holického dojdete do restaurace, které se                                 ho něco, aby ochutnali co nejvíc.
        po dlouhé době dokořán otvírají všem,                                       Za ty roky jsme na grilu přichystali
        kdo splní hygienické podmínky. Nebo                                       a ochutnali již spoustu specialit. Od kla-
        si jej koupíte v dostatečném množství                                     sické marinované krkovice, klobás, ku-
        v obchodě.                                                                řecích steaků, grilovaných hermelínů,
          Ale jak je to s grilováním? Kdo má do-                                  plněných tortill, topinek nejrůznějších
                                             před složitou situací. Taky se vám někdy
        meček, chaloupku nebo chatu, tak si ně-                                   variant, palačinek slaných i sladkých,
                                             stalo, že na tu vaši zahradní grilovačku
        jaký ten gril nebo ohniště pro tyto účely                                 špízů, bramboráků, brambor v alobalu
                                             chcete pozvat kamarády, přátele a souse-
        pořídil. Kdo nemá, tak trochu závidí.                                     až po pečená kolena a makrely. Vzpo-
                                             dy? A nejraději všechny najednou? Ale
          My, co možnost grilování a rozdělá-                                     menout musím i vynikající pečené ovoce
                                             zjistíte, že všichni, které chcete pozvat,
        vání ohníčků máme, ale občas stojíme                                      na grilu, vafle s ovocem a šlehačkou, ne-
                                             se vám tam nevejdou. Nebo nevíte, co
                                                                                  bo mrkvový dort, který mohli ochutnat
                                             komu přichystat, co má kdo rád? Co bu-
                                                                                  ti, co přišli letos na Návesní slavnost.
                                             dou pít? A ženy už se předem drží za hla-
                                                                                    Myslím, že jsem ve výčtu určitě něco
                                             vu, kolik jim zabere času umýt nádobí po
                                                                                  zapomněla. Stejně tak bych asi zapomně-
                                             grilovačce a co s jídlem které se nesněd-
                                             lo, nebo jestli naopak bude dost.
                                               V Borečnici jsme tuto složitou otázku
                                             vyřešili již před několika lety. V soused-
                                             ství pergoly vzniklo zázemí pro grilo-
                                             vání. Vašek Žlábek, který byl nesmírně
                                             šikovný kovář, kutil a taky milovník gri-
                                             lování, postavil kamna s integrovaným
                                             kamenem, na kterém vznikají neskuteč-
                                             né pochoutky. Zázemí kuchyňky naši ši-
                                             kovní chlapy doplnili o skříňky na nádo-
                                             bí, použitý, ale funkční sporák a lednici.
                                               A jak tento borečnický fenomén vlastně
                                             funguje? Ochotní borečňáci si před letní
                                             sezonou naplánují, který víkend kdo bu-
                                             de grilovat. Dobrovolníci si sestaví me-
                                             nu, které budou podávat. Dostupné infor-
                                             mační kanály podávají předem informace
                                             o plánovaném grilování. Vše se přizpů-
                                             sobuje aktuálním možnostem. Některý
        4 / 2021                                                                                                   7
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12